Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaide

Nuorten taideleiri Kodisjoella 15.-18.6.2004


Nuorten taideleiri 11-14-vuotiaille toteutettiin Kodisjoella useassa eri kohteessa, kuten Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaiteen tiloissa, Sepän torpalla, Saaren-Kierolan talossa ja mökeissä sekä kunnan rantasaunalla. Leirillä ohjattiin nuoria arvostamaan kulttuuriperintöä ja -maisemaa, kylämiljöötä ja luontoa. Samalla leiriläiset tutustuivat eri taiteen lajien tekemisen. Taito-osuudessa työstettiin perinteisin menetelmin mm. puuviilua ja villaa.

Leirille osallistui 30 nuorta Kodisjoelta, Laitilasta, Pyhärannasta, Raumalta, Maskusta ja Turusta.


Nuorten taideleiri Kodisjoella 15.-18.6.2004

 Tiistai 15.6.
Ensimmäisen leiripäivän ohjelmaan kuului leiriviirin nosto ja opastettu tutustuminen Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaiteen näyttelyyn. Sen jälkeen voitiinkin jo aloittaa oman betonityön valmistus. Työ aloitettiin sisuksen teosta, jonka jälkeen pinta tehtiin nopeasti kuivuvasta lattiatasoitteesta. Näin työt olisivat jo torstaiaamuna maalattavissa.

 Keskiviikko 16.6.
Keskiviikko oli varattu vanhoille perinteisille taidoille. Aamupäivä tehtiin puuviilukoreja. Leiriläiset valmistivat itselleen oman korin.

 

Iltapäivällä tehtiin kastamalla kynttilöitä, huovutettiin ja kehrättiin. Monelle leiriläiselle koko päivä oli täynnä uusia taitoja ja kokemuksia.

Ilta vietettiin Kaljasjärven rannalla, kunnan rantasaunalla, maalaten, saunoen ja uiden.  Makkaraa ja limskaakin oli tarjolla.

 Torstai 17.6.
Torstaiaamuna maalattiin ensimmäisenä päivänä tehty betoniveistos. Samalla osa leiriläisistä maalasi edellisenä päivänä tekemänsä korinkin.
Iltapäivällä tutustuttiin Kodisjoen keskustaan, käytiin kyläkaupassa, kirkossa ja kotiseutumuseossa.

 

Kävelykierroksen jälkeen nuoret maalasivat Saaren-Kierolan tuvassa öljyväreillä asetelman. Kuvassa valmiita tauluja kehystettäväksi.

 

Iltaohjelman järjestämisestä leirikasteineen huolehtivat Kodisjoen partiolaiset.

 Perjantai 18.6.
Majoitustilojen siivouksen jälkeen  leiriläiset siirtyivät Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaidenäyttelyn tiloihin. 

Pihalla piirrettiin ja maalattiin leiritunnelmia ja sisälle rakennettiin näyttelyä nuoria kotiin hakevien vanhempien, sukulaisten ja ystävien ihasteltavaksi.